27 april 2021
Het flitskrediet van buitenlandse aanbieders is al jaren een doorn in het oog van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De kosten van dit krediet kunnen zo hoog oplopen dat jij als consument in de problemen kunt komen. Wat is een flitskrediet en wat is er mis mee?
Je verkeert in financiële nood en hebt snel geld nodig. Dan zie je via internet ineens een mooie kans: een minilening van saldodipje.nl, een website van het Finse bedrijf Ferratum, dat vanuit Spanje flitskredieten aanbiedt. Een flitskrediet is een kleine lening met een korte looptijd. Je hoeft geen moeilijke vragen te beantwoorden en krijgt binnen 24 uur een paar honderd euro op je rekening gestort. De rente ligt tussen de 6% en 10%. Tot dusver is er niets aan de hand. Wat is dan het probleem? Dat leggen we graag uit.
Garantstelling en boete
Wie in Nederland (flits)kredieten verstrekt (ook vanuit het buitenland), mag een kredietvergoeding in rekening brengen van maximaal 10% op jaarbasis. Onder die maximale vergoeding vallen verschillende kosten: rente natuurlijk, maar ook kosten voor het niet op tijd terugbetalen van de lening of voor een garantstelling. Buitenlandse aanbieders stellen die garantstelling vaak verplicht. Je vraagt dan iemand anders of hij garant voor je wil staan voor het geval je niet aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Daar zit het addertje onder het gras. Die garantstelling moet je binnen vijf dagen regelen en de juiste documenten moeten dan aangeleverd zijn. Lukt dat niet (op tijd), dan krijg je een boete. De boete valt niet onder de maximale kredietvergoeding en kan zo hoog oplopen dat de kosten meer dan de helft van de leensom bedragen. Om dat te betalen moet je opnieuw lenen en zo werk je je steeds dieper in de schulden.
Niet verboden
Volgens minister Hoekstra van Financiën sluiten jaarlijks tienduizenden Nederlanders een flitskrediet af bij een buitenlandse aanbieder. Vanwege de coronacrisis is het aantal flitskredieten mogelijk toegenomen, maar de AFM en het ministerie hebben hier geen cijfers over. Om Nederlandse consumenten te beschermen heeft Hoekstra geprobeerd om het buitenlandse flitskrediet aan banden te leggen door de Nederlandse regels ook voor aanbieders in andere EU-landen op te leggen. Maar de Rotterdamse voorzieningenrechter oordeelde onlangs dat dat in strijd is met de EU-richtlijn die vrij verkeer van financiële diensten voorschrijft. Wel mag Hoekstra een specifieke aanbieder in een specifiek land aanpakken. Maar die kan moeiteloos verhuizen naar een ander land en heeft dan weer vrij spel.
Verantwoord lenen bij Krediet.nl
Flitskredieten zijn risicovol en duur. Als je geld nodig hebt voor een aanschaf, kun je beter een lening afsluiten. Wanneer je daarvoor aanklopt bij Krediet.nl word je vooraf goed geadviseerd en krijg je een helder overzicht van de kosten. Onverwachte kosten zijn uitgesloten. We zoeken een lening voor je met de laagst mogelijke rente, zodat je maandlasten niet te hoog uitvallen. Je weet bovendien zeker dat je verantwoord leent bij een betrouwbare kredietverstrekker die zich aan alle regels van de AFM houdt. Vraag gerust een offerte aan.