Over aankopen betalen en schulden maken

11 november 2024

Als je iets koopt, moet je daarvoor betalen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt contant geld neertellen, je bankpas gebruiken, internetbankieren of betalen via een betalingssysteem zoals iDEAL. Als je geen positief saldo hebt, kun je rood gaan staan of achteraf betalen. In dat geval heb je een schuld, hoewel niet iedereen dat zo voelt. 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet onderzoek naar verschillende financiële onderwerpen, waaronder krediet. Zo’n 60% van de Nederlanders heeft een of andere vorm van krediet. Een krediet afsluiten kan een goede oplossing zijn als je bepaalde plannen wilt verwezenlijken, maar het houdt ook een risico in.

Rood staan en achteraf betalen

Volgens het onderzoek van de AFM zijn de kredieten die het vaakst voorkomen een creditcard met afschrijving ineens en de mogelijkheid van roodstaan op de betaalrekening zonder daarvan gebruik te maken. Een klein deel (4%) geeft aan in de afgelopen 12 maanden wel rood te hebben gestaan. Van die groep zegt 1 op de 5 in die periode een betalingsachterstand te hebben gehad. En 3 op de 10 Nederlanders hebben in de afgelopen 12 maanden gebruikgemaakt van achteraf betalen, meestal vaker dan één keer. Een derde van hen gaf aan dat het niet (altijd) gelukt is om binnen de gestelde termijn te betalen.

Geen schuld? Maar wat als je niet op tijd betaalt?

Hoewel het vaak goed gaat met het afrekenen van spullen, blijft het opletten als je iets koopt waarvoor je eigenlijk niet de financiële ruimte hebt. In feite koop je dan op de pof. Dat voelt niet altijd zo. Een telefoonkrediet wordt bijvoorbeeld door een kwart niet gezien als een schuld, achteraf betalen door bijna een derde niet. En 40 procent beschouwt een creditcard niet als het aangaan van een schuld. Ook is vaak niet duidelijk wat er gebeurt als je niet op tijd betaalt. Wat zijn dan de kosten? En hoe moet je bij betaalproblemen contact opnemen met de aanbieder? Een ruime meerderheid van de mensen die het afgelopen jaar gebruikmaakten van achteraf betalen, zegt daar vooraf geen duidelijke informatie over te hebben gekregen. 

Verantwoord lenen

Rood staan en achteraf betalen kan doorgaans alleen voor kleinere uitgaven. Weet je zeker dat je die schuld snel kunt inlossen en beperk je het gebruik? Dan is er niet veel aan de hand. Kun je je de uitgave eigenlijk niet veroorloven? Bedenk dan dat je in de problemen kunt komen. Die kans is veel kleiner als je een financiering nodig hebt voor een auto of een verbouwing. Dan kom je vaak uit op een persoonlijke lening en die wordt alleen afgesloten als dat verantwoord is, gelet op je persoonlijke en financiële situatie.

Vraag een offerte aan

Wil je geld lenen voor een specifieke uitgave? Vraag dan vrijblijvend en kosteloos een offerte aan bij Krediet.nl en wacht ons aanbod af. Voordat je de lening afsluit, spreken we met je door wat er van je verwacht wordt, hoe hoog je maandlasten zijn en wat je in totaal kwijt bent aan de lening. Heb je tijdens de looptijd vragen of problemen? Dan zit je adviseur van Krediet.nl opnieuw voor je klaar.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist