22 juli 2024
Het Bureau Krediet Registratie (BKR) ziet al jaren het aantal mensen met betalingsproblemen dalen. Maar de jeugd blijkt juist méér betalingsproblemen te krijgen. Wat speelt hier precies en hoe krijg je grip op je financiën?
De meeste kredietverstrekkers verstrekken geen leningen aan mensen jonger dan 21 jaar. Maar vanaf 18 jaar kun je als jongere wel afbetaalapps zoals Klarna of Riverty gebruiken. Die schieten het bedrag voor die nieuwe schoenen of die mooie jas voor, en jij betaalt ze dat later terug: het zogenaamde Buy Now, Pay Later (BNPL). Zelfs jongeren tussen 13 en 17 jaar blijken op die manier regelmatig hun aankopen te financieren, hoewel dat niet is toegestaan. De AFM maakt zich zorgen over BNPL. Want je kunt in de problemen komen als achteraf betalen niet lukt. Er worden dan forse kosten in rekening gebracht. Je kunt in een neerwaartse spiraal belanden waardoor een kleine schuld kan oplopen tot een monsterschuld.
Gemakkelijk geld lenen zonder advies
Het is bovendien in de loop van de tijd gemakkelijker geworden om een lening af te sluiten. In een handomdraai kun je vanuit huis een offerte aanvragen, documenten uploaden en vervolgens de lening afsluiten. Fijn dat dat allemaal zo vlot kan, maar weet wel wat je doet. Het aantal jongeren met een lening is in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. Dat hoeft geen probleem te zijn als de maandlasten passend zijn. Maar veel leningen worden afgesloten zonder voorafgaand advies. Jongeren worden dan niet gewezen op de risico’s die ze lopen en beseffen niet altijd dat hun budget voor andere zaken kleiner is geworden. Wil jij wel vooraf geadviseerd worden over je lening? Klop dan aan bij Krediet.nl.
Grip op financiën
Dat juist jongeren in de problemen komen is begrijpelijk. Je bent nog maar net zelf financieel verantwoordelijk en moet vaak nog leren je geldzaken op orde te krijgen. Je inkomen is misschien nog laag waardoor het moeilijker is om je aan betalingsverplichtingen te houden of om te sparen. Hoe krijg je meer grip op je financiën?
- Check je saldo regelmatig: hoe sta je ervoor en wat wordt er binnenkort bij- en afgeschreven?
- Maak een begroting: hoeveel ben je kwijt aan vaste lasten? Hoeveel aan boodschappen en andere essentiële uitgaven? En wat blijft er dan nog over?
- Kijk waar je op kunt besparen. Streamingsdiensten, telefoon, sportschool, de lease van een wasmachine, vaatwasser of elektrische fiets. Tel eens op hoeveel je daar per maand aan kwijt bent. Heb je dat allemaal nodig en zo ja, kan het goedkoper?
- Maak voordeligere keuzes. Ga (meer) zelf koken in plaats van maaltijden laten bezorgen, laat je minder verleiden tot kleine uitgaven zoals coffee to go of een zak snoep.
- Vermijd impulsaankopen. Geef jezelf 24 uur bedenktijd voor je tot koop overgaat.
- Vraag advies. Bijna 90 procent van de jongeren leert van hun ouders over geldzaken.
- Ga sparen! Leg maandelijks een bedrag opzij voor onverwachte uitgaven en vakanties.
Hoge hypotheeklasten
Ook consumenten boven de 25 jaar staan er niet altijd bij stil wat een hoge hypotheek of lening voor gevolgen kan hebben. De geldverstrekker wil een beeld van jouw financiële situatie om je maximale leenbedrag vast te stellen. Maar jij bent ook zelf verantwoordelijk voor je keuzes. Wil je wel maximaal lenen? De hypotheeklasten van een stel kunnen gemakkelijk uitkomen op 1.500 tot 2.000 euro per maand. Je houdt dan minder geld over voor leuke dingen zoals vakanties. Gaat jullie kinderwens in vervulling? Dan krijg je extra uitgaven en stijgen de maandlasten in verband met kinderopvang. Terwijl je dan misschien juist een dagje minder zou willen werken. Kan dat allemaal als je hoge maandlasten hebt door een hypotheek of een lening? En hoe staat het met je studieschuld?
Voorkom inkomensachteruitgang
Het maximale leenbedrag is gebaseerd op je inkomen van nu. Op dit moment kun je die maandlasten wel betalen. Maar wat gebeurt er als door omstandigheden je inkomen daalt? Je kunt bijvoorbeeld je baan kwijtraken of arbeidsongeschikt worden. Ook een scheiding of overlijden van je partner is van grote invloed op je financiën. Neem dat inkomensrisico serieus en ga eens na hoe jullie er in die situaties financieel voor staan. En laat je adviseren over inkomensbescherming voor je gezin, in de vorm van verzekeringen en vermogensopbouw.
Verantwoord lenen
Krediet.nl heeft verantwoord lenen hoog in het vaandel staan. Voor je de lening afsluit, bespreken we wat dat betekent voor je maandlasten en wat het je in totaal gaat kosten. We berekenen hoeveel je per maand betaalt bij welke looptijd. Ook wijzen we je erop dat de rente misschien fiscaal aftrekbaar is en attenderen we je op verzekeringen voor financiële zekerheid bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid. En we hebben een zorgplicht. Mocht je betalingsproblemen krijgen, neem dan direct contact op met jouw adviseur bij Krediet.nl. Samen met jou en jouw kredietverstrekker gaan we dan op zoek naar oplossingen.
Vraag een offerte aan
Geld lenen kan een goede keuze zijn om belangrijke wensen te vervullen. Maar sluit een lening of hypotheek niet klakkeloos af zonder eerst naar de financiële gevolgen te kijken. Wil je voor je de lening afsluit alles goed doorspreken? Vraag dan een offerte aan bij Krediet.nl. Dat is gratis, het verplicht je tot niets en je wordt wel goed geadviseerd.