18 december 2023
Het jaar loopt ten einde en het is weer tijd voor allerlei terugblikken en vooruitblikken. Ook Krediet.nl wil de balans opmaken. Wat is er in 2023 allemaal gebeurd op het gebied van kredietverlening? En welke ontwikkelingen kunnen we verwachten voor 2024?
De opvallendste trend in 2023 was de ongekende rentestijging. Dat begon al in 2022, maar zette ook dit jaar door. Nog nooit hebben de banken in 12 maanden tijd zo vaak de tarieven aangepast. De rentes gingen uiteindelijk meer dan 50% omhoog. De oorzaak van de rentestijgingen ligt bij het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft sinds juli 2022 de rente meerdere malen verhoogd om de hoge inflatie in de eurozone te bedwingen. Door een hogere rente wordt het voor bedrijven, overheden en particulieren moeilijker om geld te lenen. Bestedingen nemen daardoor af en dat moet leiden tot een tempering van de prijsstijgingen.
Minder leningen, wachten met uitgeven
Heeft het beleid van de ECB gewerkt? Ja, kredietverstrekkers zien inderdaad een afname in het totaal aantal afgesloten leningen. Overigens ligt dat waarschijnlijk niet alleen aan de rentestijgingen. Populaire leendoelen als verbouwingen en verduurzaming zijn minder in trek omdat bouwmaterialen en personeelskosten een stuk duurder zijn geworden. Voor dezelfde verbouwing of verduurzaming heb je nu dus een hoger leenbedrag nodig dan twee jaar geleden. En daar betaal je dan ook nog eens meer rente over. Ook politieke onzekerheid speelt een rol bij de aarzeling om geld te lenen. Welke regering krijgen we en wat worden de duurzaamheidsplannen op het gebied van saldering, subsidies en tegemoetkomingen? En ten slotte zijn de leennormen aangescherpt waardoor de kredietruimte voor veel mensen kleiner is geworden. Ook daardoor wordt er minder geleend.
Check je aanbieder
Een andere trend die al enkele jaren zichtbaar is, is de opkomst van buitenlandse kredietaanbieders. Zij adverteren via het internet en komen met de fraaiste beloften. Wees dan op je hoede. Sommige van deze aanbieders proberen je op te lichten of ze brengen hoge kosten in rekening. Wil je zeker weten of je met een betrouwbare geldverstrekker te maken hebt? Kijk dan bij de AFM op check je aanbieder. Of vraag een offerte aan bij Krediet.nl, want wij doen uitsluitend zaken met kredietverstrekkers die onder het toezicht van de AFM vallen en zich aan strenge wet- en regelgeving op het gebied van kredietverstrekking houden. Overigens verdwijnen er ook kredietverstrekkers. Vorig jaar stopte Interbank met het aanbieden van leningen, dit jaar besloot ook Nationale-Nederlanden geen consumptieve kredieten meer te verstrekken.
Nieuwe technieken
Wat ook opviel dit jaar: steeds meer klanten maken gebruik van nieuwe technieken zoals PSD2. Daarmee kunnen inkomensgegevens volledig geautomatiseerd opgehaald worden bij de bron, zoals MijnOverheid.nl, de Belastingdienst en Mijnpensioenoverzicht. En de kredietverstrekker kan inzicht krijgen in je betaalrekening. Verder kun je je gebruikmaken van iDIN een manier om je digitaal te identificeren via je eigen bank en documenten digitaal te ondertekenen. Al die technieken helpen om je kredietaanvraag nog sneller en zorgvuldiger af te handelen. Krediet.nl wordt overigens niet alleen gewaardeerd om de snelle afhandeling van de kredietaanvraag, maar ook om onze zorgvuldige advisering. Dat blijkt uit de vele positieve reviews op Trustpilot, wereldwijd een van de grootste en betrouwbaarste reviewplatforms. Inmiddels hebben we meer dan 1.000 recensies ontvangen, waarbij we van 88% de maximale score van vijf sterren kregen, 12% waardeerde ons met vier sterren.
Wat doet de rente in 2024?
Het beeld voor 2023 is redelijk duidelijk. Maar wat gaan we zien in 2024? Wat er gebeurt met de rente, hangt sterk af van de ontwikkeling van de inflatie. Die zou idealiter op 2% moeten uitkomen, maar zover is het nog lang niet. Weliswaar is de recordhoogte van 11,6% in 2022 niet meer aan de orde. De Nederlandsche Bank (DNB) ziet de inflatie voor 2023 uitkomen op 4,2% en verwacht in 2024 een verdere daling naar 3,7%. Pas in 2025 komt de inflatie uit op 2,5%. De trend is dus dat de inflatie daalt, hoewel een lichte stijging af en toe niet uitgesloten is. In ieder geval vindt de ECB het voorlopig niet nodig om de rente opnieuw te verhogen. Ook in de Verenigde Staten heeft de centrale bank (Fed) de rente on hold gezet. Analisten verwachten zelfs dat in de loop van 2024 de rente in de VS licht gaat dalen. Ook de ECB zou dat halverwege volgend jaar kunnen doen. Dan gaat na verloop van tijd de rente op consumptief krediet ook weer omlaag.
Hogere lonen
Belangrijk voor het rentebeleid is dat de economie verder afkoelt. De economische groei bedraagt volgens de DNB 0,8% in 2023, maar voor 2024 wordt een groei van 1,3% verwacht. De inflatie remt bovendien minder snel af door loonstijgingen. Die zijn in tal van sectoren doorgevoerd. DNB roept daarom werkgevers en werknemers op om bij te dragen aan het dempen van de inflatie door de groei van winsten en lonen te beheersen. Gaat dat ook gebeuren? Er zijn nog altijd flinke tekorten op de arbeidsmarkt waardoor loonstijgingen soms onvermijdelijk zijn. De loonstijging bedroeg in 2023 gemiddeld 5,7%, voor 2024 is de verwachting dat dat 5,4% is en 3,7% in 2025. Ook de overheid zou er volgens DNB verstandig aan doen om de begroting op orde te houden. Maar het is nog niet duidelijk welke regering we precies krijgen en wat de plannen zijn. Wordt er straks bezuinigd of gaan de overheidsuitgaven juist omhoog?
Houd de rente in de gaten
We houden de ontwikkelingen op het gebied van kredietverstrekking nauwlettend in de gaten. Dat kun je ook zelf doen door een rentewekker te zetten. Stel op je telefoon in dat je om de zoveel tijd een berichtje krijgt dat je weer eens naar de rente kijkt. Is er een mogelijkheid dat je bij ons goedkoop of goedkoper kunt lenen, aarzel dan niet om een offerte aan te vragen.
Heb je vragen over deze blog? Neem dan contact op met Danny Lindeman.