22 mei 2023
Lenen is duurder geworden, dat zal je niet ontgaan zijn. In de media hoor je dan vooral hoe duur consumptieve kredieten en hypotheken zijn geworden. Maar ook duurzaamheidsleningen van bijvoorbeeld het Warmtefonds zijn in prijs gestegen. Kun jij de plannen om jouw woning te verduurzamen nog waarmaken?
In ruim een jaar tijd is lenen ongeveer twee keer zo duur geworden en het einde van de rentestijgingen is nog niet in zicht. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar belangrijkste rentetarief op 4 mei opnieuw verhoogd, dit keer van 3 naar 3,25 procent. Een degelijke stijging wordt vrijwel altijd vertaald naar een rentestijging voor consumptieve kredieten.
Warmtefonds en Greenloans
De woning verduurzamen is op dit moment een van de belangrijkste redenen om geld te lenen. Maar geld lenen voor verduurzaming is dus duurder geworden. Dat geldt voor reguliere leningen, maar ook voor duurzaamheidsleningen zoals die van het Warmtefonds. Mensen met een kleine beurs kunnen daar een renteloze lening krijgen tot maximaal 25.000 euro. Maar je mag dan niet meer verdienen dan 48.625 euro. Als tweeverdieners met een eigen woning zit je daar al snel boven. Met een hoger inkomen betaal je wél rente bij het Warmtefonds. En ook die rente is in het afgelopen jaar flink gestegen.
Hetzelfde geldt voor Greenloans, dé lening voor de aanschaf van zonnepanelen. Daar ging de rente met bijna 57% omhoog en een nieuwe stijging is waarschijnlijk. De rente op duurzaamheidsleningen blijft naar verwachting de komende maanden net zo goed omhoog gaan als de rente op reguliere leningen.
Rente even hoog als 10 jaar geleden
Het meest opzienbarende van de huidige situatie is dat de rente in zo’n heel korte tijd extreem hard omhoog is gegaan. Juist die snelle stijging voelt zo ongemakkelijk. Maar bedenk wel dat de rente historisch laag was. Dat de tarieven op een bepaald moment zouden stijgen, was te verwachten. Tegelijk hebben we nu niet te maken met een historisch hoge rente. In feite is de rente op consumptief krediet nu even hoog als tien jaar geleden. En oudere woningbezitters herinneren zich misschien nog tegen welk hoog tarief zij indertijd hun eerste hypotheek afsloten. De hoge inflatie heeft bovendien geleid tot hogere looneisen. Volgens het CBS is de cao-loonstijging van 5,0 procent in het eerste kwartaal van 2023 de hoogste in 40 jaar. Als ook jouw salaris gestegen is, betekent dat dat je ook meer leenruimte hebt en dat je hogere kosten voor je lening kunt betalen.
Wel of niet geld lenen?
Je vraagt je misschien af of het nog de moeite waard is om geld te lenen voor allerlei duurzaamheidsmaatregelen als je zoveel meer moet betalen dan mensen die zo’n lening anderhalf jaar geleden afsloten? Het is logisch dat je met enige spijt kijkt naar de rentetarieven van toen, maar je kunt ook de nieuwe realiteit aanvaarden. Kijk dan naar de situatie op dit moment. Kun je een lening betalen of niet en zijn de kosten de aanschaf waard? In de volgende winter kunnen we best weer met een energieprobleem zitten. Hoe sterk zal dan je gas en lichtrekening stijgen? Door nu al energiebesparende maatregelen te treffen, kun je die prijsstijging voorkomen. Vergelijk de kosten van de lening tegen de kosten voor je energie. Wanneer ben je voordeliger uit?
Verantwoord lenen
Misschien ben je bang dat je met je lening in de financiële problemen komt. Bij Krediet.nl staat verantwoord lenen hoog in het vaandel. Als je bij ons een lening afsluit, wordt er heel zorgvuldig naar je financiële mogelijkheden gekeken en zorgen we ervoor dat de maandlasten passen bij jouw budget. Nieuwsgierig geworden? Vraag vrijblijvend en kosteloos een offerte aan. We zoeken dan een duurzaamheidslening met de laagste rente en zijn duidelijk over je kosten. Zie je na het afsluiten van je lening dat de rente op een gegeven moment toch weer daalt? Dan neem je weer contact met ons op om de lening boetevrij om te zetten naar een lening met een lagere rente.
Heb je vragen over deze blog? Neem dan contact op met Danny Lindeman via 0318 – 88 88 88.