21 november 2022
Jarenlang zagen we de rente op consumptieve leningen dalen. Tot begin dit jaar. Eerst ging de hypotheekrente omhoog, niet lang daarna steeg ook de rente op leningen. Als je geld wilt lenen loont het dus om nog meer te letten op de kosten. Wat zijn dan de belangrijkste aandachtspunten?
De kosten van je lening hangen af van drie factoren: het leenbedrag, de looptijd en het rentetarief. Als je geld leent zijn dus de belangrijkste vragen: hoeveel leen ik, welke looptijd kies ik en bij wie krijg ik de laagste rente? Eerst het leenbedrag. Dat hangt natuurlijk in eerste instantie af van je leendoel. Wil je een paar zonnepanelen op het dak dan heb je minder nodig dan wanneer je je huis ingrijpend gaat verbouwen. En voor een tweedehands auto ben je minder kwijt dan voor een nieuwe elektrische auto. Als je een hoog bedrag leent, moet je ook meer aflossen. Je leent dus in principe alleen wat nodig is. Maar soms is iets meer lenen gunstiger.
Hoger leenbedrag, lagere rente
De rente op hoge leenbedragen is vaak wat lager. Leen je een bedrag dat net tegen de grens van een lager rentetarief aan zit? In dat geval kun je ook iets over die grens heen gaan. Het extra bedrag heb je niet nodig, dus dat gebruik je om de lening versneld boetevrij af te lossen. Je komt dan weer uit op het oorspronkelijk beoogde leenbedrag, maar je profiteert wel van een lagere rente. Als je tussentijds aflost, houd je hetzelfde maandbedrag, maar wordt de looptijd korter.
Ruime verbouwingslening
Soms is het ook gunstig om voor een verbouwing wat meer te lenen dan wat je begroot hebt. Want soms valt de verbouwing duurder uit dan gedacht. Hoe financier je dan het tekort? Toen de rente nog daalde, kon je je volledige verbouwingslening kosteloos oversluiten naar een lening met een lagere rente. Nu de rente gestegen is, is dat een dure oplossing. Dan heb je voor de extra kosten een aparte lening nodig die een hogere rente heeft. Dat dure bijlenen kun je voorkomen door al direct een wat hogere verbouwingslening af te sluiten, waardoor je genoeg hebt om ook tegenvallers te betalen. Blijven de verbouwingskosten binnen de perken? Dan houd je geld over om de lening tussentijds kosteloos extra af te lossen.
Korte of lange looptijd
Dan de looptijd. Veel persoonlijke leningen kennen een looptijd van 10 jaar, maar je kunt ook een kortere periode kiezen. Je lost dan per maand meer af, dus je maandtermijn is hoger dan met een langere looptijd. Maar naast de aflossing betaal je ook rente. Als je alles snel aflost, wordt er minder lang rente berekend dan bij een lange looptijd. Hoe langer je rente betaalt, hoe hoger de totale kosten uitvallen. De looptijd heeft dus invloed op je maandbedrag, maar ook op je totale kosten. Overleg met je adviseur wat voor jou een mooie balans is.
Lening met de laagste rente
En ten slotte: de rente. Iedere kredietverstrekker hanteert zijn eigen tarieven voor afzonderlijke leenbedragen. Welke rente jij gaat betalen, hangt daarnaast af van je persoonlijke en financiële situatie. Verder is rente fiscaal aftrekbaar als je het geld gebruikt voor woningverbetering. Je hebt dan een belastingvoordeel waardoor de kosten van je lening gecompenseerd worden.
Vraag een offerte aan
Bij welke kredietverstrekker jij het voordeligst uit bent, zoeken wij graag voor je uit. Als je een offerte aanvraagt, gaan wij gaan op zoek naar een lening met de laagste rente. Wij doen zaken met verschillende aanbieders, dus we weten wat de markt te bieden heeft. Je ontvangt binnen een dag een voorstel van ons. Vervolgens bellen we je voor een persoonlijk leenadvies. We bespreken dan welk leenbedrag past bij jouw leendoel en wat de keuze van een looptijd betekent voor je maandbedrag en je totale kosten. Zo zie je hoe je het voordeligst uit bent en kun je een weloverwogen en verantwoorde keuze maken.