Welke lening voor een warmtepomp?
Hoe kun je energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp financieren? Krediet.nl zoekt uit welke leenvorm past bij je wensen. Maar ook welke kredietverstrekker het aantrekkelijkste aanbod heeft. Wie heeft de laagste rente? Welke looptijd kun je kiezen? Hoe flexibel is je lening? Allemaal belangrijk om de juiste warmtepomp lening te kiezen.
Persoonlijke lening voor warmtepomp
De meeste mensen zullen hun warmtepomp financieren met een persoonlijke lening. Je krijgt dan in een keer het leenbedrag op je rekening en kunt direct de warmtepomp laten plaatsen. Van tevoren spreek je af binnen hoeveel maanden je de lening aflost. De rente staat vast, dus je maandbedrag blijft gedurende de hele looptijd hetzelfde.
Omdat de aanschaf van een warmtepomp een vorm van woningverbetering is, is de rente van je persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar. Wat je aan rente kwijt was, trek je bij de belastingaangifte af van je inkomen. Je betaalt dan minder belasting. Een mooi voordeel dat geld lenen voor een warmtepomp nog voordeliger maakt.
Krediet.nl heeft een paar groene leningen die bedoeld zijn voor investeringen in energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler. Je moet wel kunnen aantonen dat je het geld besteedt aan energiebesparende maatregelen.
- GreenLoans van Defam is een lening die voor alle leenbedragen en looptijden dezelfde lage rente rekent.
- Go Green van Lender & Spender heeft een rente die 0,5% lager ligt dan andere leningen van Lender & Spender.
Normaal moet je een persoonlijke lening binnen 10 jaar aflossen. Maar met een GreenLoans lening mag je ook kiezen voor een looptijd van 15 jaar. Ook bij Go Green kun je afhankelijk van de gekozen maatregel kiezen voor een looptijd van 180 maanden. Omdat je langer doet over de aflossing, zijn je maandlasten lager. Prima leningen dus om woningen te verduurzamen.
Doorlopend krediet voor warmtepomp
Een doorlopend krediet is meestal een minder geschikte manier om een warmtepomp te financieren. Belangrijkste bezwaar is dat de rente van het doorlopend krediet niet fiscaal aftrekbaar is, ook niet als je het geld gebruikt voor woningverbetering. Want de aftrekmogelijkheid geldt alleen als je de lening stapsgewijs aflost, zoals met een persoonlijke lening.
In sommige situaties kan een doorlopend krediet handig zijn. Bijvoorbeeld als je na verloop van tijd aanvullende uitgaven hebt. Met een doorlopend krediet kun je namelijk tot een bepaald bedrag geld opnemen. Zo beschik je over extra financiële ruimte dat je kunt gebruiken zodra je het nodig hebt. Alleen over het opgenomen bedrag betaal je rente.
De rente op een doorlopend krediet is variabel en je mag afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Dat maakt de kosten van het krediet onzeker. En omdat je steeds opnieuw geld kunt opnemen, leen je misschien vaker dan verstandig is. Vanwege deze risico’s zijn de meeste kredietverstrekkers gestopt met het doorlopend krediet. Bij ons kun je deze flexibele leenvorm alleen nog afsluiten voor twee jaar.
Wij bespreken graag met jou of een doorlopend krediet in jouw situatie uitkomst biedt. Ook een combinatie van een persoonlijke lening en een doorlopend krediet is mogelijk.
Hypotheek voor warmtepomp
Kun je de warmtepomp financieren door je hypotheek te verhogen? Ja, maar of dat slim is, is de vraag. Een hypotheek afsluiten bij de bank gaat namelijk gepaard met extra kosten. Je betaalt voor de notaris, het hypotheekadvies en een taxatie. Een energiebespaarlening staat los van jouw woning. Een woningtaxatie en een notaris zijn dan niet nodig. Ook betaal je niet voor het advies.
Met een hypotheek heb je bovendien een langere looptijd. Als je alle rentebedragen die je in die periode bij elkaar optelt, blijkt dat je meer kwijt bent dan met een lening die je binnen 10 jaar aflost. En ten slotte: een lening is sneller te regelen dan een hypotheek. Al binnen een paar dagen kan alles rond zijn en beschik je over het geld. Bij een hypotheek duurt dat 4 tot 6 weken.