Hoe financier je een tweedehands auto?
Je hebt niet genoeg geld op je spaarrekening. Hoe kun je dan die tweedehands auto financieren?
Tweedehands auto leasen
Het is tegenwoordig goed mogelijk om een tweedehands auto te leasen. Maar dat kan duur uitpakken, omdat er verschillende kosten in het leasecontract verwerkt zijn. Geld lenen voor een tweedehands auto blijkt vaak een stuk voordeliger te zijn. Vergelijk vooraf de kosten van een lening voor een occasion met de kosten van autolease.
Houd bij de vergelijking tussen lease en lenen ook rekening met andere nadelen van lease, zoals:
- Jij bent zelf niet de eigenaar van de auto, dat is de leasemaatschappij. Je zit vast aan een leasecontract dat vrij duur kan zijn. Wil je onder het contract uit omdat je persoonlijke situatie verandert, bijvoorbeeld door een echtscheiding of ontslag? Dan betaal je in veel gevallen een (hoge) boete.
- Omdat je geen eigenaar bent van de auto, kun je hem niet verkopen als jou dat goed uitkomt. Na afloop van het contract, lever je de auto in en dan heb je niets meer. Kun je de auto overnemen van de leasemaatschappij? Tel dan de kosten van het leasen en de koopprijs eens bij elkaar op. Waarschijnlijk ben je in totaal meer kwijt dan wanneer je meteen een lening voor de occasion had afgesloten.
- In het leasecontract zijn ook verzekeringskosten opgenomen. Maar als de auto jouw bezit is en je sluit zelf een verzekering af, ben je misschien goedkoper uit. Dat geldt zeker als je een hoge no-claimkorting hebt. Bedenk ook dat je met lease je schadevrije jaren kunt verliezen. En dat je vaak een hoog eigen risico hebt.
- Wil je binnenkort een huis kopen? Private lease is een financiële verplichting die hypotheekverstrekkers meewegen bij het bepalen van je leenbedrag. Je hypotheek kan met private lease soms wel tienduizenden euro’s lager uitvallen.
Tweedehands auto kopen op afbetaling
Kopen op afbetaling. Het lijkt aantrekkelijk, maar in de praktijk loop je tegen een aantal nadelen aan. Vaak ben je pas eigenaar van de auto als je hem helemaal hebt afbetaald. Lukt dat niet, dan kun je de auto weer inleveren en sta je met lege handen. Mis je betalingen, dan kunnen er incassokosten in rekening worden gebracht.
Een koop op afbetaling is een vorm van lenen en er wordt dus rente in rekening gebracht. Dat rentetarief kan behoorlijk hoog zijn, vaak het wettelijk toegestane maximum. Check eerst of je met een persoonlijke lening voor je tweedehands auto niet voordeliger uit bent. Ga dus niet klakkeloos in op het aanbod van gespreide betaling, maar vergelijk eerst de kosten van beide opties.
Persoonlijke lening voor occasion
Een persoonlijke lening is uitermate geschikt om een tweedehands auto te financieren. Je krijgt het bedrag in een keer op je rekening gestort. Zo kun je de auto direct betalen en ben je ook meteen de eigenaar. Jij bepaalt wat je met je auto doet, hoeveel kilometers je ermee rijdt en of je hem op een gegeven moment weer wilt verkopen of inruilen.
Met een persoonlijke lening betaal je maandelijks een bedrag aan aflossing en rente. De rente staat voor de hele looptijd vast. Daardoor is je maandbedrag altijd hetzelfde en weet je precies wanneer de lening is afgelost. Kun je soms wat meer betalen? Je mag tussentijds zo veel je wilt extra aflossen op de lening voor een occasion. Je betaalt daarvoor geen boete of administratiekosten.
Waar moet je op letten?
Heb je besloten om geld te lenen voor je tweedehandsauto? Dan zijn er een paar punten waar je op kunt letten. Die kunnen van belang zijn voor het bepalen van je leenbedrag en je looptijd. Bespreek dat gerust met je adviseur van Krediet.nl.
Looptijd
Je verwacht een aantal jaren te kunnen rijden in je tweedehands auto. Stem daarom de looptijd van de lening voor een tweedehands auto altijd af op de verwachte gebruiksduur. Want het is niet fijn als je nog aan een de lening vastzit terwijl je auto al aan vervanging toe is.
Bespreek met je adviseur verder of je hoeveel je per maand betaalt bij een bepaalde looptijd. Met een korte looptijd ben je snel van de lening af. Dat is lekker. Maar je maandbedrag is dat wat aan de hoge kant omdat je elke keer veel aflost. Een langere looptijd geeft lagere maandlasten. Maar dan betaal je in totaal wel meer aan rente. En je zit langer aan de lening vast.
Je kunt je looptijd trouwens verkorten door tussentijds extra af te lossen. Je maandbedrag blijft dan gelijk maar je hebt het leenbedrag sneller afbetaald.
Totale kosten
Houd er rekening mee dat je naast je lening ook andere kosten hebt. Zo ben je met een tweedehands auto vaak meer kwijt aan reparaties en onderhoud. En vergeet niet dat je ook nog moet betalen voor een verzekering, belastingen, brandstof en parkeren.
Begroot vooraf wat een auto je per maand kost. Hoeveel financiële ruimte heb je dan nog voor een autolening? Als je weet welk leenbedrag verantwoord is en in welke prijsklasse je een tweedehands auto kunt zoeken.
Rente en voorwaarden
Uiteraard wil je een tweedehands auto financieren tegen zo laag mogelijke kosten. Daarom is het zo goed dat je Krediet.nl een lening laat uitzoeken. Wij doen zaken met verschillende geldverstrekkers in Nederland. Die staan stuk voor stuk bekend om hun lage rentes en hun goede voorwaarden. In dat brede aanbod vinden wij voor jou de voordeligste lening voor een tweedehands auto.
We zorgen er bovendien voor dat je verantwoord leent omdat we zorgvuldig naar je financiën kijken. Pas als we erop vertrouwen dat je niet door de lening in de problemen kunt komen, sluiten we hem voor je af. We doen uitsluitend zaken met gerenommeerde kredietverstrekkers. Je leent dus gegarandeerd veilig.
Leningen vergelijken
Wil je alvast een idee wat het kost als je geld leent voor een tweedehands auto? Oriënteer je gerust door leningen te vergelijken. De rentes die getoond worden, zijn vanaf-rentes. Jouw daadwerkelijke rentetarief kan wat hoger uitvallen. Het hangt af van jouw financiële en persoonlijke situatie welke rente in rekening wordt gebracht.