Financieringsopties
Als je onvoldoende spaargeld hebt, kun je op twee manieren tuinaanleg financieren: door de hypotheek te verhogen of door een lening voor je tuin af te sluiten.
Hypotheek
Als je een woning koopt, bedraagt je hypotheek maximaal 100% van de aanschafkosten. De inrichting van je woning en ook tuinaanleg bekostig je zelf, los van de hypotheek. Bezit je al een koopwoning dan heb je misschien overwaarde. Je kunt dan geld lenen voor tuinaanleg door je hypotheek te verhogen. Maar of dat de beste oplossing is, is de vraag. Wat zijn de bezwaren?
De hypotheekrente is lager dan de rente van een lening, maar de totale kosten van de verhoogde hypotheek kunnen toch hoog uitvallen. Want bij het afsluiten van een hypotheek heb je extra kosten, namelijk voor een woningtaxatie, de notaris en hypotheekadvies. Die extra kosten wegen vooral zwaar als de verhoging van de hypotheek lager is dan ongeveer 20.000 euro.
Daar komt bij dat je hypotheek een looptijd kent van dertig jaar. Al die jaren betaal je rente, in totaal een enorm bedrag. Boetevrij aflossen is vaak maar beperkt mogelijk. En heb je gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek? Dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar. Tel al die nadelen eens bij elkaar op. Dan blijkt dat je best duur uit bent met een hypotheek.
Persoonlijke lening
Heb je al een duidelijk beeld van de kosten van de tuinaanleg? Dan kun je het beste kiezen voor een persoonlijke lening. Je leent dan het benodigde bedrag in een keer. De rente en de looptijd staan vast, dus alle kosten zijn vooraf berekend. Daarom los je iedere maand hetzelfde bedrag af en weet je precies wanneer je klaar bent met aflossen.
Over de kosten van een persoonlijke lening zijn de volgende zaken belangrijk om te weten:
- Een persoonlijke lening voor de aanleg van een tuin bij de eerste woning wordt voordeliger omdat de rente fiscaal aftrekbaar is.
- Wil je dat de totale kosten van je lening zo laag mogelijk zijn? Kies dan een korte looptijd. Je bent sneller klaar met aflossen waardoor je minder kwijt bent aan rentekosten. Maar met een lange looptijd los je per maand minder af wat resulteert in lagere maandlasten. Overleg met je adviseur van Krediet.nl welke looptijd goed bij jou past.
- Heb je op een gegeven moment de mogelijkheid om extra af te lossen op je persoonlijke lening? Dan mag dat dat gewoon. Extra aflossen is kosteloos. Het voordeel is dat je looptijd korter wordt. Dat betekent dat je totale kosten lager zijn en dat je eerder van je lening af bent.
- Het voordeel van een persoonlijke lening vergeleken met een hogere hypotheek is dat je geen extra kosten hebt. Want een lening is niet gekoppeld aan de waarde van je woning. Een taxatierapport en een bezoek aan de notaris zijn niet nodig. En sluit je bij Krediet.nl een persoonlijke lening af? Dan zijn advies en bemiddeling kosteloos.
Ten slotte is het fijn dat je persoonlijke lening snel geregeld kan zijn. Als jij tijdig de benodigde documenten toestuurt en door de bkr-check komt, kan het geld al binnen een dagen na aanvraag op je rekening staan. De behandeling van een hypotheekaanvraag kan wel zes weken duren.
Doorlopend krediet
Heb je nog een doorlopend krediet? Dan kun je die ook gebruiken voor de financiering van je tuin. Je kunt tot een bepaalde kredietlimiet geld opnemen op het moment dat je dat nodig hebt. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Afgeloste bedragen mag je opnieuw opnemen. Zo’n flexibele leenvorm kan handig zijn als je nog niet weet hoeveel je kwijt bent aan je nieuwe tuin.
Maar een doorlopend krediet kent ook nadelen. De rente is nooit fiscaal aftrekbaar, ook niet als je het geleende geld gebruikt voor woningverbetering. De rente staat bovendien niet vast. Daardoor zijn je kosten vooraf niet zeker. En omdat je steeds weer gebruik kunt maken van het krediet zit je er misschien langer aan vast dan de bedoeling was.
Vanwege de nadelen zijn de meeste kredietverstrekkers in Nederland gestopt met het doorlopend krediet. Bij Krediet.nl kun je nog wel een doorlopend krediet afsluiten, maar de looptijd is dan maximaal twee jaar.