Hoe financier je een recreatiewoning?
Je kunt een recreatiewoning financieren met een hypotheek of met een persoonlijke lening. Wat zijn de voor- en nadelen?
Hypotheek voor recreatiewoning
Heb je overwaarde op je eerste woning? Door je hypotheek te verhogen komt dat geld vrij voor de financiering van je recreatiewoning. Een andere mogelijkheid is om een aparte hypotheek af te sluiten, speciaal voor de recreatiewoning. Waar moet je dan over nadenken?
Geen volledige financiering met hypotheek
Een volledige financiering van de recreatiewoning kan niet met een hypotheek. De bank is bereid maximaal tussen de 70 en 90 procent van de taxatiewaarde uit te lenen.
Voorwaarden hypotheek
Hypotheekverstrekkers kunnen speciale voorwaarden verbinden aan een hypotheek voor een recreatiewoning. Zo ligt de hypotheekrente vaak wat hoger dan bij een hypotheek voor de eerste woning. En soms mag je het huisje niet verhuren aan anderen.
Lage maandlasten, hoge totale kosten
Met een hypotheek voor een recreatiewoning heb je relatief lage maandlasten, want hypotheekrente is lager dan de rente op een lening. Maar door de lange looptijd betaal je vele jaren rente. Je kunt dan toch nog duur uit zijn. Lage maandlasten krijg je ook als je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek. Maar je hypotheekschuld moet je uiteindelijk toch afbetalen. Heb je dat geld dan wel?
Extra kosten
Met een hypotheek heb je bijkomende kosten. Je betaalt namelijk ook voor de makelaar/taxateur, de notaris voor advies- en afsluitkosten. En dan moet je ook nog 10,4% overdrachtsbelasting betalen. Alles bij elkaar opgeteld ben je voor een hypotheek dus misschien meer kwijt dan voor een lening. Laat daarom vooraf goed de financiering van je recreatiewoning berekenen.
Geld lenen voor een recreatiewoning
Een tweede mogelijkheid om je recreatiewoning te financieren, is met een consumptief krediet. Je kunt dan kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.
Persoonlijke lening voor recreatiewoning
Een persoonlijke lening is de meeste geschikte manier om een recreatiewoning te financieren. Want deze leenvorm is speciaal bedoeld voor een eenmalige uitgave met duidelijk kosten. De bank keert in een keer het leenbedrag aan je uit, zodat je het huisje direct kunt kopen. De rente, de looptijd en je maandlasten staan vast. Je hebt dus zekerheid over je kosten.
Een persoonlijke lening voor een recreatiewoning heeft een aantal voordelen. Anders dan met een hypotheek is het leenbedrag niet afhankelijk van de waarde van de woning. Je hoeft dus niet per se eigen geld in te brengen. Als jouw financiële situatie dat toestaat, kun je de totale aankoopsom lenen en is een volledige financiering van de recreatiewoning dus mogelijk.
Een persoonlijke lening los je bovendien sneller af dan een hypotheek, meestal binnen tien jaar. Je looptijd wordt nog korter als je tussentijds extra aflost. Dat is altijd boetevrij. Je bent met een persoonlijke lening voor de recreatiewoning dus sneller schuldenvrij en bent vaak minder kwijt aan rente dan met een hypotheek. Wel zijn je maandlasten tijdens de looptijd hoger.
Ga je geld lenen voor een recreatiewoning dan heb je nog een voordeel. De aanvraag kan al binnen een paar dagen afgerond zijn. Een hypotheekaanvraag neemt een aantal weken in beslag. Wel fijn dat je met een lening direct duidelijkheid hebt en direct het huisje van je dromen aan kunt schaffen.
Doorlopend krediet voor recreatiewoning
Misschien wil je een doorlopend krediet voor een recreatiewoning. Maar zo’n krediet is vooral bedoeld om extra geld achter de hand te hebben en niet om een eenmalige grote uitgave te doen. Met een doorlopend krediet krijg je geen geld op je rekening gestort. In plaats daarvan mag je tot een bepaald maximum geld opnemen wanneer en hoeveel je wil. Extra aflossen mag altijd boetevrij.
Het doorlopend krediet heeft een variabele rente en afgeloste bedragen mag je steeds opnieuw opnemen. Daardoor zijn de kosten vooraf niet duidelijk en kun je langer gebruikmaken van het krediet dan de bedoeling was. De meeste kredietverstrekkers bieden deze leenvorm daarom niet meer aan. Bij Krediet.nl kun je alleen nog een doorlopend krediet afsluiten voor twee jaar.