Welke lening voor keuken?
Wil je geld lenen voor een keuken, dan kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Wat in jouw situatie de beste keuze is, hangt af van jouw persoonlijke wensen en de omstandigheden van de verbouwing. Dat bespreken we met jou. We verstrekken voor een dergelijke verbouwing nooit een krediet zonder voorafgaand persoonlijke advies.
Hypotheek of lening voor een keuken?
Als je overwaarde hebt, kun je die verzilveren door de hypotheek te verhogen. Zo komt er geld vrij voor een nieuwe keuken. Dat lijkt voordelig omdat de hypotheekrente lager is dan de rente op een persoonlijke lening. Toch ben je met een persoonlijke lening voor een keuken vaak voordeliger uit dan met een hypotheek.
Dat komt omdat je met het afsluiten van een hypotheek extra kosten hebt. Een hypotheek is namelijk gekoppeld aan de woningwaarde. Daarom wordt er om een taxatie gevraagd, waarvoor je moet betalen. Daarnaast betaal je voor het werk van een notaris en voor hypotheekadvies. Samen is dat een flink bedrag. En of je leenbedrag nu hoog is of laag, die bijkomende kosten zijn hetzelfde.
De extra kosten maken een hypotheek duur. Als je minder dan € 25.000 nodig hebt, is een persoonlijke lening voor een nieuwe keuken een betere optie. Je hebt dan geen bijkomende kosten en wij adviseren je kosteloos. De rente op een lening is doorgaans wel wat hoger maar de looptijd is veel korter. Je bent dus eerder klaar met aflossen en daardoor in totaal minder kwijt aan rentekosten.
Ook is het niet nodig dat je een hypotheek afsluit om de rente af te kunnen trekken. Als je het geld gebruikt voor een verbouwing is de rente van een persoonlijke lening namelijk ook fiscaal aftrekbaar.
Persoonlijke lening
Het gros van de consumenten kiest een persoonlijke lening om de keuken te financieren. De voordelen zijn groot. De rente staat gedurende de hele looptijd vast en je hebt voor een bepaalde looptijd gekozen. Daarom staat exact vast hoeveel je per maand betaalt en wanneer je lening helemaal is afgelost. Dat is duidelijk en het biedt zekerheid.
Wil je de kosten van je persoonlijke lening omlaag brengen? Dat kan door tussentijds extra af te lossen. Daar zijn geen kosten aan verbonden, je krijgt geen boete. Door de extra aflossingen verkort je wel de looptijd. Daardoor dalen je totale kosten.
Ook door de keuze van je looptijd kun je de kosten van je persoonlijke lening beïnvloeden. Met een lange looptijd zijn je maandlasten lager omdat je de aflossing over een langere periode uitsmeert.
De rente van een persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar als je het bedrag besteedt aan woningverbetering. Ook als je het geld leent voor een nieuwe keuken is er sprake van woningverbetering. Het belastingvoordeel dat je dankzij de renteaftrek hebt, maakt je investering een stuk voordeliger.
Doorlopend krediet
Het doorlopend krediet wordt door de meeste geldverstrekkers niet meer aangeboden. De leenvorm kent risico’s omdat de rente variabel is en je afgeloste bedragen steeds opnieuw mag opnemen. Daardoor weet je vooraf niet wanneer je lening is afgelost en hoe hoog je totale kosten zijn. Ook kan de verleiding groot zijn om het krediet steeds weer te gebruiken, al was dat oorspronkelijk niet de bedoeling.
Heb je nog een doorlopend krediet? Dan kun je die gebruiken om een nieuwe keuken te financieren. Je mag zo vaak geld opnemen als je wilt. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld niet zeker bent over de kosten van je verbouwing. Maar let op! De rente van een doorlopend krediet is nooit fiscaal aftrekbaar is, ook al gebruik je het geld voor woningverbetering.