Waar moet je op letten?
Bij de financiering van een garagebox, doe je er verstandig aan rekening te houden met alle kosten en fiscale voordelen die je kunt verwachten.
Aanschaf. Om te weten hoeveel je nodig hebt om je garagebox te financieren, is de koopprijs uiteraard van belang. Die hangt af van de locatie, het formaat en de kwaliteit van de garagebox.
Extra kosten. De garagebox moet goed beveiligd zijn en de elektra moet in orde zijn. Misschien wil je een speciale deur of wil je de inrichting afstemmen op het gebruik? Dat zijn extra kosten die je kunt meefinancieren in je lening voor een garagebox.
Verzekering en onderhoud. Bouw je een garage aan de woning dan ga je meer betalen voor je opstalverzekering. Een zelfstandige garagebox moet je apart verzekeren voor schade. Bedenk dat de verzekeraar verwacht dat je de garagebox goed onderhoudt. Handig om daarvoor wat extra geld achter de hand te hebben.
Rente fiscaal aftrekbaar. Laat je een garagebox bouwen aan of naast je woning? Dan is de rente van de lening voor je garage in tegenstelling tot bij lenen voor een auto fiscaal aftrekbaar omdat je het geld besteedt aan woningverbetering. Koop je een zelfstandige garagebox? Die is geen onderdeel van de eigen woning. De rente is dan niet aftrekbaar.
Hypotheek of lening voor garage?
Je zoekt een financiering voor een garagebox , maar weet niet wat dan je dan beter kunt afsluiten, een hypotheek of een lening. Dat is een kwestie van afwegen. Wij zetten de argumenten op een rijtje.
Hypotheek
Een garage financieren met een hypotheek kan alleen als de garage deel uitmaakt van je woning. Heb je voor een zelfstandige garagebox financiering nodig? Dan ben je waarschijnlijk aangewezen op een lening.
Laat je een garage aanbouwen aan je woning? Als je overwaarde hebt kun je de hypotheek verhogen om de financiering van de garage rond te krijgen. Het voordeel is dat hypotheekrente lager is dan de rente op een lening. Toch kun je met een hypotheek duurder uit zijn dan met een lening voor de garagebox. Hoe zit dat?
- Met een hypotheek heb je te maken met bijkomende kosten. Je betaalt namelijk ook voor het hypotheekadvies, de woningtaxatie en het werk van de notaris. Die kosten komen boven op het bedrag dat je nodig hebt voor de kosten van de verbouwing.
- De looptijd van een hypotheek is (veel) langer dan de looptijd van een lening. Je betaalt dus veel langer rente. Hoewel het rentetarief lager is, kunnen de rentekosten daardoor toch hoger uitvallen dan met een lening voor een garage.
- Kies je voor een aflossingsvrije hypotheek? Dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar. De kosten komen hoger uit dan bij een lening, omdat je een belastingvoordeel mist. Bovendien moet je aan het einde van de looptijd het hypotheekbedrag in een keer terugbetalen.
- Op een hypotheek kun je vaak maar beperkt boetevrij extra aflossen, per jaar meestal niet meer dan 10% van het hypotheekbedrag.
- Je moet 4 tot 6 weken wachten voordat de hypotheekaanvraag is afgewikkeld.
Persoonlijke lening
Een persoonlijke lening is vaak een prima financiering voor een garagebox. En als je een zelfstandige garagebox koopt, is het zelfs de enige manier om geld te lenen. Het totale leenbedrag wordt eenmalig op je rekening gestort. Je lost het bedrag af binnen een bepaalde looptijd en betaalt iedere maand hetzelfde maandbedrag. Je weet dus vooraf wanneer je klaar bent met aflossen en hoeveel je kwijt bent aan de lening.
Waarom kun je beter geld lenen voor een garagebox met een persoonlijke lening?
- Met een persoonlijke lening voor je garagebox heb je geen bijkomende kosten zoals met een hypotheek. Je hebt dus minder geld nodig om de garagebox aan te schaffen. Reken vooraf uit hoeveel dat scheelt in je kosten.
- Ga je geld lenen voor een garage aan huis, dan is de rente van de lening fiscaal aftrekbaar als je kiest voor een persoonlijke lening. Een voorwaarde is namelijk dat je de lening vanaf het begin stapsgewijs aflost. Kies je voor een aflossingsvrije hypotheek, dan mag je de rente niet aftrekken. Omdat je het belastingvoordeel mist, wordt die financiering van je garagebox dus duurder.
- Met een persoonlijke lening los je het hele leenbedrag in 10 of 15 jaar af. Je bent dus sneller van je lening af dan met een hypotheek die een looptijd heeft van 30 jaar. Door die kortere looptijd vallen je totale kosten vaak lager uit, hoewel het rentetarief van de lening misschien wat hoger ligt.
- Je kunt tussentijds zoveel en zo vaak als je wilt boetevrij aflossen op je hypotheek. Je verkort dan je looptijd waardoor je nog sneller van je lening af bent. Boetevrij aflossen op de hypotheek is meestal maar beperkt mogelijk.
- Een lening is snel geregeld. Het geld kan al binnen een paar dagen naar je worden overgemaakt.