Kredietlimiet betekenis
De betekenis van kredietlimiet is letterlijk dat je rood mag staan (het krediet) tot een bepaald bedrag (de limiet). Je spreekt van tevoren af hoe hoog jouw kredietlimiet is. Tot dat bedrag mag je steeds weer geld opnemen. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.
Kredietlimiet betaalrekening
Soms kun je een kredietlimiet krijgen op de betaalrekening bij je bank. Tegenwoordig wordt dat bij veel banken Rood Staan genoemd. Iedere bank verbindt daar zijn eigen voorwaarden aan. De kredietlimiet mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan je maandinkomen of je mag niet langer dan drie maanden achtereen roodstaan.
In het verleden hadden sommige banken wel ruimere kredietlimieten op de betaalrekening. Als jij die indertijd afgesloten hebt, kun je daar misschien nog steeds gebruik van maken.
Kredietlimiet Doorlopend Krediet
Er is ook een specifieke leenvorm met een kredietlimiet: het Doorlopend Krediet. Ook hier kun je tot een bepaald bedrag geld opnemen, zo veel en zo vaak je wilt. Maar die onbeperkte opnamemogelijkheid geldt meestal maar een paar jaar. Daarna wordt je kredietlimiet stap voor stap verlaagd tot het op nul staat. Na 15 jaar moet het Doorlopend Krediet in ieder geval afgelost zijn.
Wanneer een kredietlimiet?
Wanneer is een kredietlimiet een goede oplossing?
Onverwachte uitgaven. Een kredietlimiet kan handig zijn om onverwachte uitgaven op te vangen, zoals een reparatie aan je auto of als je vakantie wat duurder was dan gepland. Je hebt extra financiële ruimte en kunt vrij snel het tekort weer aanzuiveren.
Onduidelijke uitgaven. Van sommige uitgaven zijn de kosten vooraf niet duidelijk. Een ingrijpende verbouwing bijvoorbeeld. Je kunt dan naast een Persoonlijke Lening een Doorlopend Krediet afsluiten. Of je koopt een motor waar je geleidelijk aan accessoires bij wilt aanschaffen. Dan kan een kredietlimiet een goede keuze zijn. Je neemt alleen het bedrag op dat je op een bepaald moment nodig hebt. Je hoeft alleen dat stuk maar af te lossen en betaalt alleen rente over dat opgenomen bedrag.
Een kredietlimiet is in die situaties voordeliger dan een hoge Persoonlijke Lening waarvan je het volledige leenbedrag misschien niet nodig hebt. Met een Persoonlijke Lening betaal je immers rente over het totale leenbedrag. En met een hoge lening moet je ook meer aflossen.
Wanneer Persoonlijke Lening?
Heb je een duidelijke uitgave voor ogen zoals een auto of een nieuwe keuken? Als je vooraf de kosten al weet, is een Persoonlijke Lening vaak een betere leenvorm dan een Doorlopend Krediet met een kredietlimiet. Je lost met een Persoonlijke Lening binnen een bepaald aantal maanden de hele lening af en wordt niet verleid om steeds weer geld op te nemen.
Omdat de rente van een Persoonlijke Lening vaststaat, weet je precies hoeveel je kwijt bent per maand, wanneer je klaar bent met aflossen en wat je totale kosten zijn. Die duidelijkheid en zekerheid zijn belangrijke voordelen.
Van kredietlimiet naar Persoonlijke Lening
Misschien heb je ooit op je betaalrekening een kredietmogelijkheid genomen van €5.000 of €10.000. Als je die volledig gebruikt, is de kans groot dat je daar per maand een flink bedrag voor betaalt. Datzelfde geldt voor een Doorlopend Krediet met een hoge rente. Vraag ons eens of je het krediet om kunt zetten naar een Persoonlijke Lening en hoeveel je dan bespaart per maand.
Een offerte is kosteloos en vrijblijvend. Wat is een kredietlimiet en hoe werkt het? Als je daar nog vragen over hebt, neem dan contact met ons op.