Welke factoren bepalen wat ik kan lenen?
Leennormen
Als je een rekentool gebruikt, verschijnt het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Maar daar kun je geen rechten aan ontlenen. Kredietverstrekkers zijn verplicht om je werkelijke leenbedrag heel zorgvuldig te berekenen om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt. Je lening moet verantwoord zijn.
Geldverstrekkers houden zich aan de gedragscode van de VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland). Een belangrijk onderdeel daarvan is de leennorm: het inkomen dat je minimaal moet hebben voor levensonderhoud. Die leennorm wordt ieder jaar opnieuw berekend door het Nibud. Daarbij wordt rekening gehouden met je vaste lasten voor onder meer wonen, auto en kinderopvang.
Om te bepalen welk leenbedrag verantwoord is, moeten kredietverstrekkers onder meer zicht hebben op je inkomsten en uitgaven. Welke factoren spelen daarbij een rol?
Inkomen
Vuistregel: hoe hoger je inkomen, hoe meer je kunt lenen. Wel gaan kredietverstrekkers ervan uit dat mensen met een hoger inkomen ook hogere vaste lasten hebben en dat verlaagt het maximum leenbedrag weer. Belangrijk om te weten: bij Krediet.nl kun je alleen geld lenen als je over een vast inkomen beschikt.
Naast je salaris ontvang je van je werkgever misschien nog toeslagen zoals ploegentoeslag of nachtdiensttoeslag. Of je krijgt een dertiende maand, een eindejaarsuitkering of een bonus. In hoeverre die meegeteld worden, verschilt per kredietverstrekker. Toeslagen van de overheid, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag tellen niet mee.
Het maximale leenbedrag valt doorgaans hoger uit wanneer je samen met je partner geld leent, want beide inkomens tellen mee. Wel geldt in dat geval de Nibud norm voor samenleven. Je kunt dan uitsluitend samen een lening afsluiten als jullie gehuwd zijn of een samenlevingscontract hebben. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan kun je niet zonder je partner een lening afsluiten.
Uitgaven
Jouw vaste uitgaven bepalen hoeveel ruimte je in je maandbudget hebt. Huur- of hypotheeklasten, kinderopvang, auto, alimentatie, studie- of belastingschuld, het zijn allemaal financiële verplichtingen die meegewogen worden. Ook wordt er rekening mee gehouden dat je vaste uitgaven hoger zijn als je kinderen hebt, als je een koopwoning hebt en als je inkomen hoog is.
BKR-check
De kredietverstrekker checkt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) of jij nog andere kredieten hebt. Het BKR registreert niet alleen persoonlijke leningen en doorlopende kredieten, maar ook je telefoonkrediet, roodstanden, creditkaart en koop op afbetaling. Die bedragen hebben allemaal invloed de leencapaciteit.
Als je andere kredieten hebt, hoeft dat een nieuwe lening niet in de weg te staan. Maar het is wel van invloed op de hoogte van een nieuw leenbedrag. Heb je een negatieve BKR-registratie omdat je betalingsproblemen hebt of hebt gehad? Dan kun je bij Krediet.nl geen geld lenen.
Leeftijd
Bij veel kredietverstrekkers kun je geen geld meer lenen na je 70e. Bij Krediet.nl kun je nog tot je 80e jaar een lening afsluiten. Maar let op, je lening moet voor een bepaalde leeftijd zijn afgelost. Als je die leeftijd al bijna bereikt hebt, kun je een minder hoog bedrag lenen. Onze adviseur zal jou daar uiteraard op wijzen.
Wettelijk gezien mag je vanaf je 18e geld lenen in Nederland. Maar de geldverstrekkers waar Krediet.nl mee samenwerkt hebben gekozen voor een minimale leeftijd van 21 jaar. Je kunt bij ons dus pas geld lenen als je 21 jaar bent of ouder. Ook moet je aan andere voorwaarden voldoen. Je kunt bijvoorbeeld geen lening afsluiten als je nog bij je ouders of op kamers woont.
Rente
De kosten van een lening hangen grotendeels af van het rentetarief. En naarmate die kosten hoger zijn, is de ruimte om te lenen kleiner. Met een hoge rente vallen de maximale leenbedragen daarom lager uit. Met een lage rente kun je vaak wat meer lenen.
Leendoel
Hoeveel je kunt lenen, hangt verder af van de uitgave die je voor ogen hebt. Het leenbedrag moet daarmee wel in verhouding zijn. Je kunt bijvoorbeeld voor een elektrische fiets geen 20.000 euro lenen.
Afwijken van de leennorm
Kredietaanbieders blijven zelf verantwoordelijk voor verantwoorde kredietverlening. Ze kunnen altijd wat afwijken van de leennorm en strenger of juist soepeler zijn. Daarom kun je bij de ene bank meer lenen dan bij de andere.
Pas wel op als je op het internet een fantastisch aanbod ziet om veel geld te lenen tegen een lage rente en zonder dat je inkomensgegevens hoeft te laten zien of zonder BKR-check. De kans is groot dat je met een oplichter te maken hebt. Ga niet zomaar in zee met een kredietverstrekker, maar check bij de Autoriteit Financiële Markten of de aanbieder betrouwbaar is.
Als je een offerte aanvraagt bij Krediet.nl weet je zeker dat je geld leent van een geldverstrekker die onder het toezicht van de AFM valt. Onze kredietverstrekkers staan bovendien bekend om de laagste rentes in Nederland.
Per leenvorm berekenen
Als je geld wilt lenen, kun je bij Krediet.nl een persoonlijke lening afsluiten. Wil je liever een doorlopend krediet? Deze leenvorm wordt niet meer aangeboden. Wel hebben we een lening die de eerste twee jaar flexibel is. Wij berekenen per leenvorm wat jouw kosten zijn.
Persoonlijke lening
Met een persoonlijke lening kun je maximaal €75.000, - lenen. Een persoonlijke lening is een duidelijke leenvorm met een vaste rente, een vaste looptijd en een vast maandbedrag. Uitermate geschikt voor een specifieke uitgave waarbij je vooraf weet hoeveel je kwijt bent.
Hoeveel gaat een persoonlijke lening kosten? Bij Krediet.nl kun je dat berekenen. Je weet dan hoeveel je kunt lenen en als je de rente vergelijkt, zie je hoeveel je betaalt.
Let op! De informatie op onze website is algemeen. Jouw leenbedrag, de rente en je maandlasten hangen namelijk af van je persoonlijke omstandigheden en je financiële situatie. Als jij deze gegevens doorgeeft bij de offerteaanvraag, kunnen wij nauwkeurig je persoonlijke lening berekenen.
Doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is een leenvorm met een variabele rente, waarbij je geld op kunt nemen tot een bepaald bedrag. Afgeloste bedragen kun je opnieuw opnemen. Die flexibiliteit is handig als je enige tijd wat meer geld achter de hand wilt hebben. Of als je een reeks kleinere en grotere bedragen uit gaat geven, maar nog niet precies weet hoeveel.
Doorlopende kredieten worden niet meer afgesloten omdat ze te risicovol worden gevonden. Wel biedt Qander nog een lening met een vaste rente die twee jaar lang net zo flexibel is als een doorlopend krediet. Je kunt dan geld opnemen tot een bepaalde kredietlimiet en afloste bedragen zijn opnieuw opneembaar. Het maximum leenbedrag is €75.000, -.