Geld lenen kost geld

Wat wil de bank van mij weten?

agreement-application-business-893894

23 augustus 2019

Als je geld leent, moet je stap voor stap het geleende bedrag aflossen én iedere maand rente betalen. De bank loopt een risico als dat mis gaat en verbindt daarom voorwaarden aan leningen. Er zijn voorwaarden voor de lening zelf. Maar ook voorwaarden waar jij aan moet voldoen voordat je de lening krijgt. Dit zijn de tien belangrijkste.

1. Een vast inkomen
Om een lening te kunnen krijgen, moet je een ‘vast en bestendig’ inkomen hebben, liefst in de vorm van een salaris dat je in loondienst verdient. Met een bijstandsuitkering kun je doorgaans geen lening krijgen. Ook met een werkloosheidsuitkering kan dat lastig zijn als er geen aanvullende inkomsten zijn, zoals het inkomen van je partner. Een pensioen- of een arbeidsongeschiktheidsuitkering hoeft niet per se een probleem te zijn voor het verkrijgen van een lening. Ben je ondernemer of flexwerker? Dan kun je minder gemakkelijk een lening krijgen.

2. Hoogte van het inkomen
Je inkomen moet hoog genoeg zijn om de maandlasten van de lening te kunnen dragen. De centrale vraag is: hoeveel houd je over als je je vaste lasten betaald hebt en aan andere betalingsverplichtingen hebt voldaan? Vuistregel: hoe hoger dat bedrag is, hoe meer je kunt lenen. Maar zelfs met een goed inkomen is er een grens aan het leenbedrag. Het maximale leenbedrag hangt af van de kredietverstrekker, maar varieert van € 50.000,- tot € 75.000,-.

3. BKR-notering
Als je al een lening hebt, kan dat van invloed zijn op je nieuwe lening. Daarom raadpleegt de geldverstrekker altijd het Bureau Krediet Registratie (BKR). Bij het BKR staan kredieten geregistreerd boven de 250 euro en met een looptijd van meer dan 3 maanden. Uiteraard gaat het dan om een creditcard, een doorlopend krediet, een persoonlijke lening en de mogelijkheid om rood te staan. Minder bekend is dat ook een aanschaf op afbetaling, een private leaseregeling of een telefoonabonnement waarin de kosten voor het toestel zitten, bij het BKR bekend zijn.
Er zijn negatieve en positieve BKR-registraties. Heb je altijd netjes betaald, dan heb je een positieve registratie. Een positieve registratie kunnen banken opvatten als een bewijs van goed gedrag en staat een nieuwe lening niet in de weg. Zijn er problemen (geweest) met betalingen dan krijg je een lichtere of zwaardere negatieve registratie, afhankelijk van de ernst van de problemen. Als je een negatieve BKR-notering hebt, kun je bij Krediet.nl geen lening afsluiten.

4. Andere financiële verplichtingen
Ben je gescheiden en moet je alimentatie betalen? Of heb je een studieschuld of belastingschuld? Dat zijn financiële verplichtingen die de geldverstrekker meeweegt in de beslissing over jouw lening.

5. Woonsituatie
De bank wil ook weten of je een huurwoning of een koopwoning hebt. Waarom? Een koopwoning geeft meer zekerheid, vooral als de waarde van de woning hoger is dan de hypotheek. Ook zijn er soms mogelijkheden om binnen de hypotheek extra geld te lenen. En met een hypotheek kun je vaak je maandlasten tot in de verre toekomst vastzetten. Dat geeft meer financiële zekerheid dan een huur die elk jaar omhoog gaat. De bank vraagt daarom ook naar je huur- of je hypotheeklasten.

6. Gezinssituatie
Als je samenwoont of getrouwd bent, moet je meestal samen de lening afsluiten. Jullie zijn dan beiden verantwoordelijk voor de afbetaling. Omdat twee personen met een vast inkomen meer zekerheid geven dan een persoon met een vast inkomen, kun je vaak meer lenen. Of je profiteert van een lagere rente. De bank wil ook graag weten of je kinderen hebt. Want dat heeft grote gevolgen voor je uitgaven en dan blijft er minder ruimte over voor de extra maandlasten van een lening.

7. Leeftijd
Je kunt pas geld lenen als je meerderjarig bent en dus moet je minimaal 18 jaar zijn. Sommige kredietverstrekkers hebben een hogere minimumleeftijd, bijvoorbeeld 21 jaar. Maar er is ook een maximumleeftijd. Afhankelijk van de geldverstrekker ligt deze tussen de 67 en 75 jaar. Ben je ouder, dan is lenen vaak niet meer mogelijk. Het risico van de bank neemt dan namelijk toe, omdat de kans groter is dat je voor het eind van de looptijd overlijdt. Voor de bank is het dan maar de vraag of je nabestaanden jouw schuld overnemen.

8. Het doel en de looptijd van je lening
De looptijd van je lening moet bij het bestedingsdoel passen. Tien jaar doen over de afbetaling van een nieuwe auto is geen probleem. Maar een lening voor een laptop moet veel sneller afgelost zijn.

9. Wonen in Nederland
Om een lening te kunnen krijgen moet je in Nederland wonen en een permanente verblijfsvergunning hebben.

10. Nederlandse bankrekening
Je moet beschikken over een Nederlandse bankrekening.

Hoeveel kun jij lenen? Vraag een offerte aan.

Betalingsachterstand ingelopen, maar toch geen nieuwe lening
Betalingsachterstand ingelopen, maar toch geen nieuwe lening 20 november 2024 | Danny Lindeman
Over aankopen betalen en schulden maken
Over aankopen betalen en schulden maken 11 november 2024 | Danny Lindeman
Interbank heet voortaan IB Krediet
Interbank heet voortaan IB Krediet 1 november 2024

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1391 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Uitstekende service en goede communicatie.

Sander 5 dagen geleden
Trustpilot rating

Snelle reactie op alle vragen, makkelijk systeem om documenten te uploaden. Binnen 2 dagen geld op je rekening

Loes plagman 12 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen