Geld lenen kost geld

Wat doe jij met je doorlopend krediet?

Wat doe jij met je doorlopend krediet?

11 september 2024

Heb je in het verleden bij Defam een doorlopend krediet afgesloten? Dan ga je daar per 1 oktober van dit jaar een hogere rente voor betalen. Dat betekent dat je kosten stijgen. Dat is nu eenmaal de pech die je kunt hebben met een variabele rente. Is het nog wel verstandig om een doorlopend krediet aan te houden of heb je meer aan een andere oplossing?

Van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) moet de variabele rente op doorlopende kredieten de marktrente volgen. Om daarvoor te zorgen, gaat Defam de rente op het doorlopend krediet per 1 oktober 2024 in één keer verhogen. De hogere rente heeft geen gevolgen voor je maandbedrag, dat blijft hetzelfde. Maar een groter deel van het maandbedrag gaat straks op aan rente en zo blijft er een kleiner deel over voor de aflossing. Het gevolg is dat het langer duurt voordat je de lening hebt terugbetaald. En dat je totale kosten hoger uitvallen. 

Geen nieuwe doorlopende kredieten meer

Onverwacht stijgende kosten is een van de risico’s van het doorlopend krediet dat immers een variabele rente kent. Maar er zijn meer nadelen. Je kunt afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Dat lijkt leuk, maar veel mensen maken daardoor langer gebruik van het krediet dan de bedoeling was. Die flexibiliteit en de onduidelijkheid over de kosten en de looptijd maken dat er gemakkelijker financiële problemen kunnen ontstaan. Er zijn daarom vrijwel geen banken meer in Nederland die nog een nieuw doorlopend krediet aanbieden. Had je al een doorlopend krediet, dan kun je die wel gewoon behouden.

Alternatieven voor doorlopend krediet

Het voordeel van een doorlopend krediet is dat je geld achter de hand hebt. Maar de vraag is of dat de beste manier is om onverwachte uitgaven te financieren. Sparen is eigenlijk handiger. Je hebt dan zelf een reserve die je aan kunt spreken. Ook heb je dan geen maandelijkse betalingsverplichtingen en hoef je geen rente te betalen over openstaande bedragen. Integendeel: je ontvangt rente over je spaartegoed. Heb je nog een doorlopend krediet omdat je het fijn vindt om bepaalde uitgaven te kunnen betalen waarvoor je niet genoeg geld hebt? Laat ons dan eens uitzoeken of je het krediet kunt oversluiten naar een persoonlijke lening met een lagere rente. Die rente staat vast zodat je zekerheid hebt over de kosten en de looptijd.

Doorlopend krediet inruilen voor een persoonlijke lening

Misschien vind je juist de flexibiliteit van het doorlopend krediet prettig. Bedenk dan dat je ook op een persoonlijke lening kunt sturen. Je mag tussentijds bijvoorbeeld altijd boetevrij extra aflossen. Je maandbedrag blijft dan hetzelfde, maar je looptijd wordt korter waardoor je eerder klaar bent met aflossen en je totale kosten dalen. Ben je bang voor de vaste rente? Dat hoeft niet. Als de rente stijgt, heb je er geen last van. Met een doorlopend krediet wel. Daalt de rente, dan kan ook jij daarvan profiteren. Want je mag boetevrij overstappen naar een andere, voordeligere persoonlijke lening. En dan nog iets: gebruik je het geld voor woningverbetering dan is de rente van de persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar. De rente van een doorlopend krediet is nooit fiscaal aftrekbaar. Ook niet bij een verbouwing of verduurzaming.

Vraag een offerte aan bij Krediet.nl

Wil je weten of het voor jou voordeliger is om je doorlopende krediet over te sluiten naar een persoonlijke lening? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij Krediet.nl en vergelijk zelf. Ben je beter uit met een persoonlijke lening, dan maken we de overstap snel voor je in orde. Al binnen enkele dagen kan dat geregeld zijn. 

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
Jongeren te optimistisch over hun leenmogelijkheden
Jongeren te optimistisch over hun leenmogelijkheden 3 september 2024 | Danny Lindeman
Recreatiewoning minder aantrekkelijk door nieuwe belastingwetgeving
Liever een camper dan een recreatiewoning? 26 augustus 2024 | Danny Lindeman
BNP Paribas stopt per direct met consumptief krediet
BNP Paribas stopt per direct met consumptief krediet 26 juli 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1381 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Fijn dat je niet gelijk word afgeschreven zoals bij andere leen websites... door negatieve bkr. En ze persoonlijke info vragen om je te beoordelen.. Voelt meer menselijk.. niet iedereen met een bkr is een wanbetaler. Ik heb bv last gehad van een loverboy die fraude op me naam pleegde. Op de dag als vandaag word ik afgeschreven als een fraudeur :(

Sjaar 6 dagen geleden
Trustpilot rating

Top service, vriendelijke man, snel geregeld!

Zain 9 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen