Geld lenen kost geld

Liever een camper dan een recreatiewoning?

Recreatiewoning minder aantrekkelijk door nieuwe belastingwetgeving

26 augustus 2024

Jarenlang was het voor veel mensen een droom: een eigen vakantiehuisje om in te recreëren wanneer het je uitkomt. Maar die droom is door nieuwe belastingwetgeving minder mooi geworden. Wat is er aan de hand? En is een camper nu misschien aantrekkelijker dan een recreatiewoning?

In het systeem van de inkomstenbelasting zijn drie boxen te onderscheiden. In box 1 wordt jouw salaris of winst uit onderneming belast en ook je eigen woning valt daarin. Box 2 heeft betrekking op vennootschapsbelasting. Dat is van belang voor ondernemers met een BV. En ten slotte box 3. Die is er voor je vermogen zoals spaar- en beleggingsgeld en bezittingen. Ook een vakantiewoning valt in box 3. Over het rendement op je vermogen betaal je belasting.

Fictief rendement mag niet meer

Nu is er veel te doen geweest over die zogenaamde vermogensrendementsheffing. Er werd namelijk niet gekeken naar het echte rendement, maar de heffing vond plaats op basis van een fictief rendement van 4%. Dat leidde tot protesten omdat veel mensen dat fictieve rendement helemaal niet haalden vanwege de lage rente op sparen. De Hoge Raad besliste een paar jaar geleden daarom dat de belastingberekening moest worden gewijzigd. En nu ligt er een voorstel waarbij de huidige heffing wordt vervangen door een belasting op basis van daadwerkelijk behaalde rendementen.

Meer belasting betalen

De voorgestelde veranderingen kunnen leiden tot aanzienlijk hogere belastingen voor eigenaren van recreatiewoningen. In het nieuwe systeem komt er voor vakantiewoningen en beleggingspanden een vermogenswinstbelasting. Dit betekent dat gerealiseerde winsten worden belast, zoals het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs van een huis, minus eventuele verbouwingskosten. Daarnaast worden directe inkomsten uit vermogen belast, zoals huurinkomsten. Onderhoudskosten en rente over leningen voor de aankoop van het vastgoed mogen hiervan worden afgetrokken. Is de vakantiewoning bedoeld voor eigen gebruik dan krijg je een bijtelling van 2,65% van de WOZ waarde. Daardoor stijgt je belastbaar inkomen.

Camper is mooi alternatief

De nieuwe belastingregels zijn nog niet zeker en worden op zijn vroegst in 2027 van kracht. Maar voor veel aspirant kopers is de verwachting van hogere belastingen nu al een reden om af te zien van de koop. Want er zijn ook mooie alternatieven. In plaats van een recreatiewoning kun je bijvoorbeeld een camper kopen. Veel moderne campers zijn heel luxueus en het voordeel is dat je mobiel bent en niet aan een bepaalde plek vastzit. Een camper is bovendien goedkoper in aanschaf dan een vakantiewoning. Bedenk dat je voor een recreatiewoning ook nog eens 8% overdrachtsbelasting betaalt. En soms gelden er strenge regels op het terrein, bijvoorbeeld dat je het huisje niet mag verhuren of anderen niet mag toelaten in de woning als je er zelf niet bent.

Vraag een offerte aan

Natuurlijk is het fijn om een eigen plekje te hebben om te recreëren. Maar waarom zou dat geen camper of caravan kunnen zijn? Wil jij een mobiele woning waarmee je eropuit kunt trekken wanneer je wilt, maar heb je daar niet genoeg geld voor? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij Krediet.nl voor een camperlening. Je krijgt een voorstel van ons en een heldere berekening. Je ziet dus meteen hoeveel je kwijt bent aan de lening. Vergelijk die kosten eens met wat je kwijt bent aan verre vakanties. Dan zijn die maandlasten misschien prima op te brengen.

Geschreven door:
  • Danny Lindeman
  • Senior Kredietspecialist
Wat doe jij met je doorlopend krediet?
Wat doe jij met je doorlopend krediet? 11 september 2024 | Danny Lindeman
Jongeren te optimistisch over hun leenmogelijkheden
Jongeren te optimistisch over hun leenmogelijkheden 3 september 2024 | Danny Lindeman
BNP Paribas stopt per direct met consumptief krediet
BNP Paribas stopt per direct met consumptief krediet 26 juli 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1381 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Fijn dat je niet gelijk word afgeschreven zoals bij andere leen websites... door negatieve bkr. En ze persoonlijke info vragen om je te beoordelen.. Voelt meer menselijk.. niet iedereen met een bkr is een wanbetaler. Ik heb bv last gehad van een loverboy die fraude op me naam pleegde. Op de dag als vandaag word ik afgeschreven als een fraudeur :(

Sjaar 3 dagen geleden
Trustpilot rating

Top service, vriendelijke man, snel geregeld!

Zain 7 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen