2 juli 2023
Per 1 juli 2023 worden er nieuwe wetten van kracht die gevolgen hebben voor jouw portemonnee. Rijd je auto, heb je kinderen, ben je huurder of bouw je pensioen op? Dan verandert er het een en ander. Of je erop vooruit gaat of niet, hangt grotendeels af van jouw persoonlijke omstandigheden.
Hoger minimumloon
Het wettelijk minimumloon gaat 3% omhoog. Voor werknemers van 21 jaar of ouder komt dat uit op 1995 euro bruto per maand bij een fulltime baan. Een aantal uitkeringen zoals de AOW, WW en WIA zijn gekoppeld aan het minimumloon. Die uitkeringen gaan dus ook met 3% omhoog. Maar stijgt jouw salaris ook als je meer verdient dan het minimumloon? Dat kan, maar het hoeft niet, want lonen zijn niet automatisch gekoppeld aan het minimumloon. Afspraken over je salaris worden vastgelegd in de cao. Veel werknemers vragen om een hoger loon omdat prijzen blijven stijgen. De inflatie neemt wel langzaam af, maar kwam in juni toch nog uit op 5,7%.
Lagere kinderbijslag
Het gezinsbudget krimpt ook wat per 1 juli. De kinderbijslag gaat namelijk omlaag met ongeveer 3 procent. Dit is omdat de inflatie gedaald is. Voor kinderen tot en met 5 jaar krijg je 8 euro per kwartaal minder, voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar is dat ruim 9 euro en voor 12 jaar en ouder ruim 11 euro per kwartaal.
Hogere benzineprijzen
Misschien ga je wat meer verdienen, maar het leven wordt ook duurder vanaf 1 juli. Zo stijgen de accijnstarieven voor benzine van 65 naar 79 cent per liter en het tarief voor diesel van 42 naar 52 cent. De benzineprijs komt dan uit op zo’n 2,15 euro per liter. Waarom die stijging? Toen de energieprijzen vorig jaar hard stegen, verlaagde het kabinet in april de accijns op benzine, diesel en lpg om mensen tegemoet te komen. Die accijnskorting wordt nu voor de helft afgebouwd. En in de tweede helft van dit jaar wordt die verder verminderd.
Wettelijke maximale rente omhoog
Als je geld leent, betaal je daarvoor een vergoeding: de rente. Kredietverstrekkers mogen voor consumptief krediet niet zomaar zelf bepalen hoe hoog de rente is, er geldt een maximum. De wettelijke maximale rente is gerelateerd aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). Omdat de rente van de ECB is gestegen, gaat ook de maximale wettelijke rente omhoog van 12% naar 14%.
De maximale rente gaat gelden voor de persoonlijke lening en doorlopend krediet, maar ook voor rood staan en een koop op afbetaling. Het wordt daarom nog belangrijker om te letten op de kosten van een krediet. Over het algemeen is een koop of afbetaling duurder dan een lening voor een bepaalde uitgave. Laat eerst uitrekenen wat het scheelt in de kosten. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan als je wilt weten hoeveel je kwijt bent aan een lening.
Hogere huren
De huurprijzen mogen omhoog voor sociale huurwoningen (kale maandhuur tot en met 808,06 euro). Als de kale huur 300 euro of meer is, dan is de maximale huurverhoging 3,1 procent. Ligt de kale huur onder de 300 euro, dan is de verhoging maximaal 25 euro. Voor kamers, woonwagens en standplaatsen geldt ook een maximale huurverhoging van 3,1 procent. In de vrije sector blijft de maximale huurverhoging 4,1 procent.
Huurders beter beschermd
De wet goed verhuurderschap wordt per 1 juli van kracht. Met deze wet hebben gemeenten meer mogelijkheden om huurders te beschermen tegen misstanden. Ze kunnen eisen stellen aan onderhoud en maximale huurprijzen. Ook moeten verhuurders en bemiddelaars zich houden aan regels op het gebied van discriminatie, waarborgsommen, servicekosten en informatievoorziening. De gemeente moet een meldpunt instellen waar huurders terecht kunnen met klachten.
De wet goed verhuurderschap is een van de veranderingen waarmee verhuurders te maken krijgen of hebben gekregen. Door de nieuwe regelgevingen vinden sommige verhuurders het niet meer aantrekkelijk om hun woningbezit te verhuren. Dit kan ertoe leiden dat deze woningen op de koopmarkt komen.
Nieuwe pensioenwet
Op 1 juli gaat de nieuwe pensioenwet in. Wat verandert er? In het oude stelsel kwamen alle pensioenpremies in een grote pot. In het nieuwe stelsel krijgt iedereen zijn individuele pensioenpotje. Het voordeel is dat het duidelijker en transparanter is. Je weet wat je ingelegd hebt en wat daarvan het resultaat is. Hoeveel je opbouwt, hangt af van de beleggingsprestaties. Als het goed gaat met de economie, kan het pensioen snel groeien. Maar bij economische tegenwind kan het beeld een stuk slechter zijn. Het pensioen wordt dus onzekerder.
In het oude stelsel pensioen moest je pensioen na 40 jaar werken samen met de AOW uitkomen op 70% van je loon. Pensioenfondsen moesten daarom enorme buffers aanhouden om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Deze toezegging van het eindresultaat is er in het nieuwe stelsel niet meer. Omdat de buffers niet meer nodig zijn, kunnen pensioenfondsen gemakkelijker de uitkeringen verhogen in lijn met de inflatie. Maar omdat het eindresultaat onzeker is, moet zelf nagaan of jouw pensioenopbouw voldoende is of dat je aanvullende maatregelen moet treffen.
Alle pensioenregelingen die werkgevers aanbieden, vallen onder het nieuwe stelsel. En de wet is zowel voor werkenden als pensioengerechtigden van belang. Maar omdat de pensioenuitvoerders veel moeten aanpassen, geldt er een overgangsperiode van een paar jaar. Je zult van de veranderingen daarom niet direct iets merken.
Geen gratis plastic verpakkingen
De overheid wil het gebruik van milieuvervuilend verpakkingsmateriaal ontmoedigen. Daarom mogen wegwerpbekers en plastic maaltijdverpakkingen voor onderweg niet meer gratis verstrekt worden, verkopers moeten daarvoor kosten in rekening brengen. Hoeveel ze vragen voor de verpakking mogen ze zelf weten.
Heb je nog vragen over deze blog? Neem dan contact op met Danny Lindeman via 0318 – 88 88 88.
Of heb je meer financiële ruimte nodig? Bereken dan hoeveel je kan lenen.
Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?
1386 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot
Zeer tevreden over de dienstverlening het ging snel.
De eerste aanvraag verliep vlot. Maar aan de hand daarvan moesten tot 3x toe meer gegevens aanleveren en dat duurde steeds 2-4 dagen. Kan dat niet in de eerste aanvraag of tot max nog 1x uitvragen?