Geld lenen kost geld

Waarom een bankafschrift bij geld lenen?

img-4

22 juli 2014

Bijna dagelijks wordt het mij gevraagd: "Waarom moet ik een bankafschrift van een hele maand aantonen om een lening te krijgen?" Mevrouw Demir gisteren nog:  “Ik vind het een inbreuk op mijn privacy.” Eenzelfde opmerking van de heer Van de Wetering een dag eerder: “Ik bepaal zelf wat ik met mijn geld doe.” Allemaal heel logische reacties, maar waarom wil de bank het allemaal zien? En wat doen ze met die informatie?

Beoordeling van een kredietaanvraag

Bij de beoordeling van een kredietaanvraag maakt een bank een inschatting van het risico. De grootste kostenpost van een bank is namelijk dat ze hun geld niet terug krijgen. Als ze zeker weten dat ze hun geld terug krijgen, zullen zij een lagere rente aan de klant kunnen aanbieden. Hoe minder risico de bank loopt, hoe lager de rente voor de klant. Het is dus in het belang van de klant om zo veel mogelijk informatie te delen met de bank.

Zijn er betalingsproblemen te verwachten?

Met die ogen kijkt de bank dan ook naar de mutaties op het bankafschrift. Het is dus niet belangrijk bij welke supermarkt je de boodschappen doet, hoe vaak je per maand naar McDonalds gaat of welke hobby je hebt. Wel belangrijk zijn mutaties die een indicatie zijn voor (te verwachten) betalingsproblemen. Betalingen aan een deurwaarder, betalingsregelingen of meer rood staan dan toegestaan zijn van dit soort signalen.

Wel of geen lening verstrekken

De bank wil en mag geen lening verstrekken aan mensen die in de betalingsproblemen zitten of dreigen te komen. Logisch, want dat is niet in het klantbelang. Ze voorkomen hiermee ook geconfronteerd te worden met hoge (afboekings-)kosten. Daarnaast profiteert een goede klant zo van een lage rente. Helaas, maar dat is dan even niet anders, moet die klant daarvoor wel heel veel informatie ter beschikking stellen. Vergelijk het met de Belastingdienst. Daar moet je ook alles aantonen terwijl je niets te verbergen hebt.

Leningaanvraag & privacy

Maar hoe zit het dan met je privacy? De bank is verplicht zich te houden aan de Wet bescherming persoonsgegevens en de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Financiële Instellingen. Dat betekent dat zij jouw gegevens voor geen enkel ander doel mogen gebruiken dan voor de aanvraag van je lening.

Eerlijkheid loont bij geldlenen

Zo bekeken is het dus alleen maar in je voordeel alle gevraagde informatie aan te tonen. Fijn om te weten dat het loont om eerlijk te zijn!

Optimisme over geld lenen groeit
Optimisme over geld lenen groeit 8 april 2024 | Danny Lindeman
Zonnepanelen kopen, ja of nee
Zonnepanelen kopen, ja of nee? 1 april 2024 | Danny Lindeman
Minder betalingsachterstanden op kredieten 2023
Minder betalingsachterstanden op kredieten. Of toch niet..? 12 maart 2024 | Danny Lindeman

Wat zeggen klanten over onze dienstverlening?

1314 Klanten beoordelen Krediet.nl met een 4.9 uit 5 op Trustpilot

Trustpilot rating

Aanvraag duurde aardig lang maar alles goed en makkelijk verlopen met duidelijke aanwijzingen

Ties Blaauw 9 dagen geleden
Trustpilot rating

Heel fijn contact, snel bereikbaar en duidelijke uitleg. Alles netjes en snel geregeld!

Jan Bogerd 30 dagen geleden
Vraag nu online je lening aan!

Profiteer nu van de laagste rente.
Vanaf 6,5% vaste rente bij Krediet.nl

Vraag direct een offerte aan Offerte aanvragen